LANTION­POHJAN FYSIO­TERAPIA – apua moneen vaivaan

Virtsan/ulosteen pidätysongelmat, kiputilat, synnytyksestä toipuminen ja leikkauksen jälkeinen kuntoutus ovat yleisimmät lantionpohjan fysioterapiaan hakeutumisen syyt. Kipua voi olla selän, lantion tai häntäluun alueella tai kipu voi esiintyä yhdynnässä tai jäädä eturauhastulehduksen jälkeen. Myös peräsuolen ulosluiskahdus on yksi mahdollinen syy hakeutua hoitoon. Tai yksinkertaisesti  halu selvittää lantionpohjalihasten kunto ja ennaltaehkäistä ongelmia.

Keskivartalon ryhti ja tuki ovat riippuvaiset lantionpohjan lihaksiston kunnosta

20-vuotisen kokemukseni mukaan jo huono ryhti voi kertoa, että asentoa ylläpitävät keskivartalon syvät tukilihakset ovat heikot eikä niitä osata käyttää. Usein ylävartalo on lysähtänyt ja alaselän notko kadonnut – keskivartalon hallinta on siis hukassa.  Yksi riskitekijä on nykyinen liikuntatrendi, jossa täysillä tekeminen yliaktivoi pinnalliset lihakset. Syvien lihasten hallinnan puute vaikuttaa lantion asentoon, ryhtiin ja nikaman välilevyn kuormitukseen.  Taustalla voi olla myös suorien vatsalihasten erkaantuma, joka  saattaa jäädä raskauksien jälkeen. Tätä esiintyy myös ylipainoisilla ja miehilläkin.

Kahdenkymmenen vuoden aikana menetelmät ovat kehittyneet

Nykyisin lantionpohjan harjoitteet ohjataan EMG/biopalautteen avulla. Tämä on ainoa tapa kontrolloida lihasaktiivisuutta. EMG antaa palautteen tietokoneruudulle, jolloin asiakas itse näkee kuinka lantionpohjan lihakset aktivoituvat ja rentoutuvat.  Näin hän oppii käyttämään lihaksia oikein ja saa henkilökohtaiset jumppaohjeet.

                             ”paljon auttoi tieto ettei ole ainoa!”

Positiivista vaikutusta:  Lantionpohjan lihaksiston harjoittaminen vaikuttaa myös positiivisesti sekä naisen että miehen seksuaalitoimintoihin.  Lantionpohjan lihakset ovat tahdonalaisia lihaksia kuten esimerkiksi hauislihas. Kaikkien lihasten voima heikkenee vanhetessa ja maan vetovoima vetää puoleensa. Lihasvoiman  ylläpito on hyvä keino ennaltaehkäistä ongelmia. Vaihdevuosien aikana vähentyvä estrogeenin tuotanto heikentää lantionpohjan lihaksia ja aiemmin pienet oireet voivat lisääntyä. Lantionpohjan lihasmatto voi alkaa roikkua, ”pohja pettää”.

Iästä riippumatta

Asiakkaani ovat olleet  11 -85 vuotiaita.-  Ikä  ei ole siis este harjoittelulle ja kuntoutumiselle!

On tärkeää hakeutua asiamukaiseen hoitoon ajoissa, sillä näin saavutetaan nopeammin tuloksia. Pientä vaivaa on aina helpompi hoitaa. Naisten virtsainkontinenssin hoidosta ja ennaltaehkäisystä on olemassa suomalaiset Käypähoito- suositukset www.kaypahoito.fi, jossa todetaan

”Painonhallinta, lantionpohjan lihaskunnon ylläpito, tupakoinnin lopettaminen, ummetuksen hoito ja erityisesti 65 vuotta täyttäneillä fyysinen aktiivisuus ehkäisevät virtsankarkailua.

Lantionpohjan ohjattu lihasharjoittelu on vaikuttava hoito kaikissa virtsankarkailun muodoissa”.

  • estä virtsankarkailu tai hoida pientä vaivaa
  • vahvista keskivartalo – saavuta hyvä ryhti ja vahva selkä
  • positiivinen vaikutus seksuaalielämään
  • tee liikkeet oikein jumpassa
  • vahvista lihakset jo ennen leikkausta, palaudu nopeammin leikkauksen tai synnytyksen jälkeen

Asiakasesimerkkejä

Mies 56v, kävi 7x yössä vessassa. Lantionpohjan lihasten harjoittelulla ja virtsarakkoa rauhoittavalla sähköhoidolla tilanne muuttui 3kk:ssa : 2 vessakäyntiä riittää yöllä. Elämäntavat huomioitiin: iltatee jäi pois ja vettä nauttii pieninä kulauksina pitkin päivää iltaa kohti vähentäen.

Urheilullinen mies 55v, joka työssään istuu koko päivän. Kärsinyt toistuvista eturauhastulehduksista. Nyt tulehdus taas hoidettu pois mutta kipu jäänyt lantionpohjan alueelle säteillen reiden etuosiin ja ristiselkään. Opetteli löytämään lantionpohjan lihakset mukaan muuhun liikuntaan, elektroterapialla hoiti kipua myös kotona, aloitti miesten PhysioFit-ryhmässä.

Liikuntaa harrastava nainen 46v, selkä leikattu, kärsi tunnottomuudesta lantionpohjan alueella ja lantion- alaraajan kivuista. Fysioterapiassa oppi harjoittelemaan oikein eli käyttämään myös keskivartalon syviä tukilihaksia. Erityisesti lantionpohjan lihakset olivat aluksi aivan kateissa. Aktivoivalla sähköhoidolla ne alkoivat löytyä ja vähitellen vahvistua. Fysioterapiassa käsiteltiin myös lihaskalvoja (fascioita) opeteltiin kävelemään oikein ja asiakas otti käyttöön myös toiminnalliset tukipohjalliset.

Fysioterapeutti-kollega nainen 42v, kaksi alatiesynnytystä takana, ei pysty juoksemaan virtsankarkaamisen takia. Säännöllisellä harjoittelulla ja lihasten sähköstimulaatiolla tilanne helpottui ja pystyi palamaan pikkuhiljaa rakkaan harrastuksen pariin.

Nainen käynyt edellisen synnytyksen jälkeen lantionpohjan fysioterapiassa lievän kohdun laskeuman takia. Uudelleen raskaana ja halusi tarkistaa tilanteen ja päivittää kotoharjoitteluohjeet. Synnytyksen jälkeen hakeutuu uudelleen vastaanotolle.

Opiskelija nainen 25v, vakituinen parisuhde 5v. Tulosyynä yhdyntäkivut. Ryhtiohjaus, liikkuvuusharjoitteet, lihaskalvojen käsittelyt, lantionpohjan harjoittelu ja sähkökipuhoidot myös kotona auttoivat tilanteeseen. Hoitosarja noin 4kk, käy edelleen vuosittain kontrollissa. Asiakas koki saaneensa apua fysioterapiasta myös rentoutumiseen ja asian hyväksymiseen, paljon auttoi tieto ettei hän ole ainoa!

Synnyttänyt nainen, ensimmäinen synnytys 23-vuotiaana, iso lapsi. Viisi vuotta myöhemmin. toinen synnytys helpompi. Sen jälkeen jäi paineentunne alavatsalle, kävellessä painaa rakkoa ja tuntuu että jotain valuu ulos alapäästä. Lantionpohjan ja muiden keskivartalon syvien tukilihasten harjoittamisella tilanne helpottui ja pystyy tekemään reippaita kävelylenkkejä.

Nainen käynyt vuosia pilates-tunnelilla. Ollut aina tunne ettei hahmota lantionpohjan lihaksia. Pitkittyneen yskän aikana alkanut virtsankarkailu, joka ei loppunut taudin parannuttua. Oppi hahmottamaan lantionpohjan lihakset ja käyttämään niitä myös jumpassa. Pilates-tunnitkin alkoivat olla rankempia, kun oppi tekemään liikkeet oikein, ”pintaa syvemmältä”.

Urheilullinen nuori nainen palannut synnytyksen jälkeen salille, mutta edelleen vatsa pömpöttää ja selkä on kipeä. Fysioterapeutin vastaanotolla todettiin suorien vatsalihasten erkaantuma ja  lantionpohjan lihasten heikko toiminta. Vatsalihasliikkeet muutettiin paljon kevyemmiksi ja salilla kaikkiin liikkeisiin kytketään mukaan keskivartalon syvät tukilihakset. Asiakas pudotti paljon painoja ja kevensi liikkeitä, mutta koko treenin paljon tehokkaammaksi kuin ennen.

Kestävyysurheilija oli mielestään harjoittanut keskivartalon syviä tukilihaksia, mutta nyt kuuli ensimmäistä kertaa lantionpohjan lihasten merkityksestä selän tuen kannalta.