Nivelrikon kuntoutus ja hoitopolku Fysio-Eskolassa

Nivelrikko on Suomen yleisin niveltauti, jota nimitetään myös artroosi, osteoartriitti ja nivelkuluma. Nivelrikossa koko nivel on sairastunut, muutoksia tapahtuu hitaasti vuosien kuluessa nivelrustossa, luussa ja lihaksissakin.

Nivelrikossa nivelruston soluväliaineen väheneminen häiritsee rusto korjaavia prosesseja, minkä seurauksena rustopinta rikkoutuu ja häviää nivelpinnoilta. Nivelrako kapenee ja vähitellen nivelrikkokivut lisääntyvät ja toimintakyky heikkenee.

Nivelrikossa tyypillistä on alussa jomottava kipu liikkuessa, aamuisin nivelten jäykkyys, nivelrikon edetessä ilmenee leposärkyä ja yökipua. Hoitoon kannattaa hakeutua jo oireiden alkuvaiheessa, jolloin nivelrustoa on vielä jäljellä. Tässä vaiheessa ravintotehosteet ja rustovalmisteet tehoavat rustosolujen uudismudostukseen. Myös kipuhoidot, liikehoito ja yksilöllinen harjoitusohjelma tehoavat alkuvaiheessa paremmin.

Polven nivelrikon kipu on paikallista. Lonkkanivelrikon kipu tuntuu usein nivustaipeessa ja reiden etupuolella sekä säteilee polveenkin. Lääkäri tekee nivelrikko diagnoosin oireiden, niveltutkimuksen ja röntgenkuvien perusteella.

Nivelrikon hoitokäytäntömme pohjautuu Nivelet Kuntoon - ohjeistukseen, joka on laadittu Suomen Funktionaalisen Lääketieteen Instituutin (SFLI) sekä Medilife Klinikan yhteistyön pohjalta.

Varaa aika fysioterapian ensikäynnille  p. 020 7437 290 tai nettiajanvarauksesta.

Nettiajanvaraukseen

 

Fysioterapia

Valittavanasi on eri pituisia fysioterapian hoitosarjoja. Fysioterapiahoitojen tarkoituksena on ylläpitää toimintakykyä, lievittää kipua ja jäykkyyttä. Fysioterapian hoitokeinoja ovat mm. manuaaliset käsittelyt, nivelen vetohoito ja liikehoito. Tavoitteesi mukaan voidaan myös fysioterapiaa toteuttaa kuntosaliharjoitteluna ohjatusti tai voidaan laatia harjoitusohjelma lihasvoiman, hallinnan ja liikkuvuuden lisäämiseksi.


Fysikaaliset hoidot


Fysikaalisia hoitoja hyödynnetään fysioterapian hoitosarjojen aikana tai voit myös valita haluamasi fysikaalisen hoitosarjan erikseen. Fysikaalisia hoitomuotoja on palveluissamme runsaasti sisältäen monipuolisia sähköhoitoja, kylmä-lämpökompressiohoitoja GameReady laitteilla, kompressiohoitoa RecoveryPump Bootseilla, huippukylmä eli Cryo-hoitoa ja pulsoivaa magneettikenttäterapiaa. Fysikaalisilla hoitomuodoilla vaikutetaan solutason aineenvaihduntaan sekä lievitetään kipua ja turvotusta.


Akupunktio


Akupunktiolla voidaan lievittää kipuja, poistaa tulehdusta, vilkastuttaa verenkiertoa ja aineenvaihduntaa, rentouttaa sekä stimuloida elimistön toimintaa. Sillä voidaan hoitaa esimerkiksi kuluneita niveliä, tenniskyynärpäätä, päänsärkyä ja huimausta sekä migreeniä. Hoitoja kannattaa ottaa vähintään 3–5 kerran sarja.


Jalkaklinikan palvelut ja yksilöllisesti valmistetut tukipohjalliset


Jalkaklinikalla voidaan selvittää alaraajojen linjaus- tai askellusvirheet sekä alaraajojen liikkuvuudet alaraajatutkimuksella. Alaraajatutkimuksen lisäksi voidaan tehdä kävely- ja juoksuanalyysi PodoSmart-pohjallisia hyödyntäen, jolloin saadaan tarkkaa ja mitattavaa tietoa askelluksestasi. Alaraajatutkimuksen ja kävelyanalyysin pohjalta arvioidaan tukipohjallisten tarvetta ja voidaan valmistaa yksilöllisesti muotoillut Sidas-tukipohjalliset tai saat neuvontaa alaraajoihin liittyvissä ongelmissa.

Nivelrikkoryhmä

Kurssimuotoinen kuntoutus ja harjoittelu onnistuu osallistumalla nivelrikkoryhmään. Nivelrikkoryhmä on 3kk kestävä kurssimuotoinen kuntoutus, jossa harjoittelua on ryhmänä kerran viikossa. Ryhmässä saat tietoa nivelrikosta ja harjoittelusta sekä ammattitaitoista ohjausta harjoitteiden tekemiseen. Harjoittelun painopisteinä ovat lihasvoiman, kehonhallinnan ja liikkuvuuden lisääminen.

 

 

Isokineettinen lihasvoimaharjoittelu

 

Nivelrikon hoitopolkuun voi sisältyä isokineettinen lihasvoiman mittaus alkuvaiheen kartoitukseen ja kuntoutuksen seurantaan. Mittauksessa selvitetään lihasvoimatasot, lihastasapaino ja hermotus. Lihasvoimien testaamisen lisäksi laitetta voidaan hyödyntää nivelrikon kuntoutuksessa lihasvoimaharjoitteluun fysioterapian ohjauksessa.