Hivenainetutkimus kertoo, riittääkö nykyinen ravintosi vai tarvitsetko ravintolisiä. Tutkimus tehdään hiuksista tai häpykarvoituksesta, ja se kuvaa ravitsemustilaa usean kuukauden tai vuoden ajalta. Esille tulee 23 hivenainetta ja 16 raskasmetallia. Tutkimuksen perusteella saat asiantuntevan ohjauksen tarvittavaan ruokaremonttiin ja ravintolisien järkevään käyttöön.
Hivenainetutkimusta suositellaan henkilöille, joilla on kroonisia tuki- ja liikuntaelinten oireita, lihaskramppeja, suonenvetoa, lihaskireyksiä, vaikeus palautua fyysisestä rasituksesta, nivelreuma, fibromyalgia, nivelrikko tai muita kroonisia sairauksia.
Tutkimus tehdään joko hiuksista tai häpykarvoituksesta. Hiusten tulee olla 3 kuukauden ajan ”naturel”, eli hiuksia ei saa esimerkiksi värjätä tai permanentata. Näytemateriaalin määrä on ruokalusikallinen, noin 0,3 g. Hius leikataan juuresta asti ja näytettä otetaan 2–4 cm.
Tutkimuspaketin hinta on 255–290 € vastaanottokäyntien määrän mukaan.
Hivenainetutkimus ei ole sidottu paikkakuntaan, vaan voimme lähettää näytteenottopaketin kotiisi. Hiusnäytteen lähetät itsenäisesti eteenpäin, ja palautekeskustelu voidaan käydä joko puhelimitse tai sähköpostin välityksellä.
Tuula Taina
Fysioterapeutti
p. 020 743 7290
Maaperän köyhtyminen, lisä- ja säilöntäaineet, prosessoidut tuotteet… Ruoka on nykyään hyvin ravintoköyhää. Elimistön toiminnan kannalta tärkeimpiä vitamiineja ja kivennäisaineita ovat:
Magnesium aktivoi yli 300 entsyymiä, osallistuu energia-aineenvaihduntaan, lihasten ja hermoston toimintaan sekä proteiinien valmistukseen. Sen lähteitä ovat vehnänleseet ja -alkiot, pähkinät, siemenet, mantelit, vihreät kasvikset, täysjyvävilja sekä tumma suklaa.
Huom! Sinun tulee syödä esimerkiksi täysjyvänäkkileipää 2 pakettia saadaksesi päivittäisen magnesiumin tarpeen.
Sinkki on mukana hormonien tuotannossa ja immuunipuolustuksessa sekä säätelee verensokeria. Sen lähteitä ovat maksa, punainen liha, juustot, mantelit, pähkinät, palkokasvit ym. proteiinipitoinen ruoka.
Esimerkiksi 100 g manteleita sisältää 3 mg sinkkiä.
EFSA, Euroopan elintarvikeviranomaiset nostivat suosituksen 50 mikrogrammasta 100 mikrogrammaan vuonna 2012 pohjautuen uusimpiin tutkimuksiin. Verestä mitattuna tavoite on 100–150 nmol/l.
D-vitamiini on hormoni, jota tarvitaan useissa elimistön toiminnoissa. Esimerkiksi immuunipuolustus, luusto, lihakset, hermosto sekä verenpaineen säätely vaativat D-vitamiinia. Sen lähteitä ovat mm. rasvainen kala ja munan keltuainen. Lisäksi iholla muodostuu D-vitamiinia auringonvalon vaikutuksesta.
Esimerkiksi 100 grammassa lohta on 8 mikrogrammaa D-vitamiinia.
Omega3:t ovat välttämättömiä rasvahappoja, joita elimistö ei pysty itse tuottamaan, joten ne on saatava ravinnosta. Omega3-rasvahapoilla on tulehdusta vähentävä vaikutus, minkä lisäksi ne vaikuttavat rasva-aineenvaihduntaan, aivoihin, niveliin, lihaksiin, sydämeen sekä mielialaan. Hyvien rasvahappojen lähteitä ovat pähkinät, pellavansiemenet, hampunsiemenet, kala sekä kalaöljy.
Esimerkiksi 100 grammassa saksanpähkinöitä 9 grammaa omega3-rasvahappoja.